Meest gestelde vragen

Hieronder hebben we de antwoorden verzameld die waarschijnlijk de meeste vragen wel zullen beantwoorden. Heb je, na het lezen van de onderstaande vragen en antwoorden, nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op via kvwhilvarenbeek@gmail.com.


Coronavirus:

Gaat Kindervakantieweek 2020 door?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. Desondanks gaat de spooktocht voor de kinderen uit groep 8 wel door (op maandagavond 17 augustus).

Om die spooktocht te laten slagen, zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die willen komen helpen. Lijkt het jou leuk om te helpen als schrikpost en/of mee te lopen met een groepje kinderen? Geef je dan hier op.


Algemeen:

Wat is Kindervakantieweek? En wanneer en waar vindt Kindervakantieweek plaats?

In principe organiseert Stichting Kindervakantieweek Hilvarenbeek elk jaar in de laatste week van de zomervakantie een gezellige week voor de kinderen uit groep 3 tot en met groep 8. Kindervakantieweek Hilvarenbeek vindt plaats in de bossen bij de trimbaan aan het Groot Loo. Daar gaan we elke dag met z’n allen op de fiets naartoe. Tijdens Kindervakantieweek gaan de kinderen onder meer hutten bouwen, feesten, knutselen en bosspellen spelen.

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan.

Hoe worden de dagen ingevuld? En wat zijn de tijden van Kindervakantieweek?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan.

Hoe kan ik mij inschrijven als leider voor Kindervakantieweek?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. Het is zodoende ook niet mogelijk om je in te schrijven als leider.

Vanaf welke leeftijd mag ik meedoen als leider?

Als leider moet je op de eerste dag van Kindervakantieweek minimaal 16 jaar oud moet zijn.

Is leider zijn bij Kindervakantieweek te gebruiken als maatschappelijke stage?

Ja, leider zijn bij Kindervakantieweek is te gebruiken als maatschappelijke stage.

Wanneer hoor ik welk groepje ik ga begeleiden? En wanneer ontvang ik verdere informatie over Kindervakantieweek 2020?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. Je ontvangt zodoende geen verdere informatie over Kindervakantieweek 2020.


Agenda: wanneer is wat?

Wat en wanneer is de leiding-introductieavond?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. De leiding-introductieavond komt daarmee ook te vervallen.

Wat zijn de informatieposters en wanneer moeten ze rondgebracht worden?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. Er hoeven zodoende ook geen informatieposters rondgebracht te worden.

Het is vrijdag voor Kindervakantieweek. Wat zal ik vandaag eens gaan doen?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan.

Het is zaterdag voor Kindervakantieweek. Wat zal ik vandaag eens gaan doen?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan.

Wat en wanneer is de leiding-informatieavond?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. De leiding-informatieavond komt daarmee ook te vervallen.

Wat en wanneer is de leidingavond?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. De leidingavond komt daarmee ook te vervallen.

Wat en wanneer is het nachtspel?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. Desondanks gaat het nachtspel (de spooktocht) voor de kinderen uit groep 8 wel door (op maandagavond 17 augustus). Om die spooktocht te laten slagen, zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die willen komen helpen. Lijkt het jou leuk om te helpen als schrikpost en/of mee te lopen met een groepje kinderen? Geef je dan hier op.

Wat en wanneer is de ouderavond?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. De ouderavond komt daarmee ook te vervallen.

Wat gaat er gebeuren na de afsluiting van Kindervakantieweek?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan.

Het is zaterdag na Kindervakantieweek… Help, wat nu?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan.


Verdere informatie voor de leiders:

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent Kindervakantieweek?

Je hebt onze website al gevonden! Mooi, want daarop vind je de laatste nieuwtjes en alle belangrijke informatie omtrent Kindervakantieweek. De laatste nieuwtjes worden verder ook gecommuniceerd via onze Facebookpagina en Instagrampagina.

Houd onze website dus in de gaten, like onze Facebookpagina en/of volg onze Instagrampagina.

Bij wie kan ik wanneer terecht?

Als je tijdens Kindervakantieweek ergens tegenaan loopt of wanneer er problemen zijn, kun je altijd iemand van de staf aanspreken. Dit kan voor zowel grote als kleine problemen. Graag zelfs! We zullen dan samen naar een passende oplossing zoeken.

Heb je, voorafgaand aan Kindervakantieweek, vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via kvwhilvarenbeek@gmail.com.

Wat moet ik elke dag meenemen tijdens Kindervakantieweek?
  • een emmer;
  • een goede fiets;
  • een opscheplepel;
  • twee mokken;
  • een schaar;
  • een theedoek;
  • en lekkere boterhammetjes voor tussen de middag!
Van waaruit vertrekken we en hoe laat moet ik er ’s ochtends zijn?

Elke dag vertrekken we vanuit de parkeerplaats van Hilvaria naar de trimbaan aan het Groot Loo. Op de informatieposter staat hoe laat we elke dag vertrekken. Zorg dat je elke dag zeker een kwartier van te voren aanwezig bent.

Op maandag vinden wij het prettig als je een half uurtje van te voren aanwezig bent. Je kunt dan weer even kennis maken met je groep, je herkenningsteken uitdelen en vragen van ouders beantwoorden.

Stel dat het ’s morgens slecht weer is, moet ik dan toch komen?

Als je van de staf niets te horen krijgt, dan wordt er gewoon van je verwacht dat je aanwezig bent op de afgesproken tijd. Kindervakantieweek kan best wel tegen een beetje regen. Als het weer te slecht is, hoor je van de staf wat we dan gaan doen.

Wat moet ik doen als ik ’s ochtends bij Hilvaria aankom?

Zorg in ieder geval dat je op tijd bent. Als jouw groep compleet is, moet je zo snel mogelijk bij het aanwezigheidsbord het bordje met jouw groepsnummer erop gaan omdraaien. Dit aanwezigheidsbord staat midden op de parkeerplaats van Hilvaria en zorgt ervoor dat de staf het overzicht heeft welke groepen compleet zijn.

Verder volg je instructies op van de staf. Houd je groep bij elkaar en laat de kinderen meteen twee aan twee vertrekken.

Waar laat ik mijn fiets en de fietsen van de kinderen?

Op maandagochtend krijg je bij aankomst op de trimbaan een dranghek toegewezen. Je zet elke dag alle fietsen van jouw groep tegen dat hek. Zorg ervoor dat dit voorzichtig gebeurt, maar ga ook niet staan toekijken hoe alle kinderen zelf één voor één de fietsen tegen het hek plaatsen.

Ga als volgt te werk: de leider die voorop fietst zet als eerste zijn fiets tegen het dranghek. Vervolgens neemt deze leider de fietsen van de kinderen aan en zet die ook tegen het dranghek. Deze leider zet de fietsen ook meteen op slot. De andere leider (die dus achteraan fietst) neemt de kinderen alvast van de stalling vandaan. Op deze manier kan alles vlotjes verlopen.

Mocht het even te ingewikkeld zijn voor je, volg dan gewoon de aanwijzingen op van de staf.

Waar laat ik de fietssleuteltjes van de kinderen?

Bij het dranghek waar je de fietsen parkeert, staat een sleutelbakje waarin je de sleuteltjes kunt bewaren. Aangekomen op het terrein lever je deze bak in bij de EHBO. Na afloop van de dag kun je het bakje weer ophalen.

Wat doe ik als ik met mijn groep ’s ochtends op de trimbaan aankom?

Leg alle tassen, jassen en dergelijke bij jullie hut in het bos (deze krijg je op maandagochtend toegewezen). Daarna verzamel je met je groep bij het podium. Hoe sneller dit gebeurt, hoe eerder de dag kan beginnen.

Is de dag afgelopen als aan het eind van de dag elk kind weg is of is opgehaald?

’s Middags bij terugkomst blijf je inderdaad bij je groep totdat elk kind naar huis is. De dag is dan echter nog niet afgelopen. Elke dag hebben we een bespreking over het verloop van die dag en over het verloop van de volgende dag. Deze bespreking vindt direct na afloop van de dag plaats in de kantine van Hilvaria. Alle leiders moeten hierbij aanwezig zijn!

Is er tijdens Kindervakantieweek iets te eten en te drinken of moet ik dat zelf meenemen?

Voor de leiders is er elke dag, gedurende enkele momenten, tijd voor een heerlijk kopje koffie en/of thee. Deze momenten worden omgeroepen. We beperken deze momenten omdat wij het belangrijk vinden dat je als leider bij de kinderen blijft. Buiten deze momenten is de keuken ook gesloten. Verder willen wij je erop wijzen dat er altijd minimaal één leider bij de groep moet blijven. Tevens zijn er elke dag ook drinkmomenten met je eigen groep.

Voor eten moet je zelf zorgen. Wel wordt er dagelijks voor iets lekkers bij het eten gezorgd.

Wat betreft het roken willen wij je vragen om hiervoor de koffie- en theemomenten te benutten. Roken mag ook absoluut nergens anders dan bij de keuken. Dit in verband met bosbrandgevaar.

Waar mag ik roken?

In verband met bosbrandgevaar is het enkel toegestaan om te roken bij de keuken (en enkel tijdens de koffie- en theemomenten).

Zorg er ook voor dat er altijd minimaal één leider bij de groep blijft.

Mag ik het materiaal dat gebruikt wordt slopen?

Het is de bedoeling dat alle materialen heel blijven. Dus ook de spelmaterialen en het bosinterieur. Zorg er ook voor dat de kinderen alles heel houden.

Ik ben ziek tijdens Kindervakantieweek of kan om een andere reden een dag niet bij Kindervakantieweek zijn. Wat moet ik doen?

Mocht je ziek zijn tijdens Kindervakantieweek of om een andere reden een dag niet kunt komen, is dat natuurlijk ontzettend balen! Meld je altijd af als je ziek bent of onverhoopt niet kunt komen. Dit kan door een e-mail te sturen naar kvwhilvarenbeek@gmail.com of door te bellen naar het telefoonnummer dat op de informatieposter vermeld staat.

Kan ik foto’s terugzien van Kindervakantieweek?

Tijdens Kindervakantieweek is er een fotograaf aanwezig die mooie plaatjes zal schieten. Elke dag plaatsen we een aantal foto’s op onze website, Facebookpagina en Instagrampagina.

Na afloop van Kindervakantieweek plaatsen we alle foto’s die tijdens de week zijn gemaakt op onze website. Die fotopagina zal worden beveiligd met een wachtwoord dat enkel de ouders/verzorgers van de deelnemende kinderen, de leiders en de overige vrijwilligers van Kindervakantieweek 2020 ontvangen.

Ik ben iets kwijtgeraakt. Wanneer kan ik gevonden voorwerpen ophalen?

Vanwege de gevolgen van het coronavirus, hebben wij helaas moeten besluiten dat Kindervakantieweek 2020 niet door kan gaan. Iets kwijtraken bij Kindervakantieweek 2020 is zodoende niet mogelijk.

Als ik goed mijn best heb gedaan, mag ik dan volgend jaar weer meedoen?

Jazeker! Volgend jaar is Kindervakantieweek wederom in de laatste week van de zomervakantie van de kinderen. Hopelijk geef je je weer op, want zonder jou is Kindervakantieweek als Bassie zonder Adriaan, als Willem-Alexander zonder Maxima, als een visje zonder water, als Ali zonder B…


Leiding geven aan kinderen:

Help! Hoe moet ik alle namen van de kinderen uit mijn groep onthouden?

De kinderen vinden het leuk als je een herkenningsteken voor ze maakt. Dit kan van alles zijn: van een bandana tot een T-shirt. Verder is het slim om op de herkenningstekens de namen van de kinderen te schrijven. Zo hoef je op maandagochtend nog niet meteen alle namen uit je hoofd te kennen.

Wat moet ik doen als een kind niet meer naar mij wil luisteren?

Bespreek met de staf wat er aan de hand is en wat er met het kind moet gebeuren. Stuur nooit zelfstandig een kind naar huis! Kindervakantieweek is te allen tijde verantwoordelijk voor de kinderen.

Wat doe ik als ik een kind kwijt ben?

Eerst jezelf schamen. Ga daarna naar het podium en laat het kind omroepen.

Hoe fiets ik met een groep van 10, 11 of 12 kinderen?

Eén leider fietst voorop en de andere leider fietst achteraan. Als je met drieën een groep begeleidt, fietst er ook nog een leider in het midden. Zorg ervoor dat alle kinderen twee aan twee fietsen en goed aan de kant blijven. Als leider moet je er goed op letten of er ander vervoer aankomt. Er kan ineens een voertuig voorbij komen/moeten en we weten uit ervaring dat niet iedere bestuurder het nodig vindt om dan iets rustiger te rijden.

Ook wordt er van je verwacht dat je met de hele groep aankomt op de bestemming. Dat betekent ook dat op de terugweg ieder kind meefietst tot aan de parkeerplaatsen van Hilvaria (met uitzondering van de kinderen die aan het Groot Loo wonen en toestemming van de staf hebben!).

Wat moet ik doen als een kind problemen heeft met fietsen?

Je kunt even informeren hoe laat de bus naar de trimbaan vertrekt, maar dan kom je er waarschijnlijk al snel achter dat je vrij lang zult moeten wachten tot er een bus voorbijkomt. Neem dus even contact op met de staf. Dan kunnen we samen zoeken naar een oplossing.

Help! Een fiets van een kind gaat onderweg kapot! Wat moet ik doen?

Leg de fiets van het kind in de sloot aan de rechterkant van de weg. Je hoeft de fiets niet op slot te zetten. Achteraan de stoet rijdt een bezemwagen. Deze bezemwagen zal de fiets meenemen en ervoor zorgen dat de fiets aan het einde van de dag bij de parkeerplaatsen van Hilvaria staat. Terwijl je de fiets in de sloot legt, fietst de rest van de groep (samen met je medeleider(s)) gewoon door. Vergeet tot slot het kind niet mee te nemen.

Wat betekent verzamelen?

Verzamelen betekent dat je met je groep onder de verzamellijn gaat verzamelen. En verzamelen betekent ook dat je dit zo snel mogelijk doet!

Oh jeetje, ik heb EHBO nodig! Waar moet ik zijn?

Op elke plek waar een spel wordt georganiseerd of waar kinderen aanwezig zijn, is iemand van de EHBO aanwezig. Tijdens de week zal ook regelmatig benoemd worden waar de algemene EHBO-tent is.

Het wordt ineens slecht weer en we zitten met alle kinderen op de trimbaan. Wat nu?

Je moet te allen tijde bij de kinderen blijven. De staf heeft een noodplan klaarliggen voor het geval we in een korte tijd alle kinderen moeten evacueren. Enkele mensen van de staf krijgen op dat moment een kaartje met daarop een taak. Deze taak moeten zij direct en zo snel mogelijk correct uitvoeren.

Leiders moeten bij de kinderen blijven en zorgen dat de groep compleet en rustig blijft.


Organisatie:

Wie organiseren Kindervakantieweek Hilvarenbeek?

Kindervakantieweek Hilvarenbeek wordt georganiseerd door 13 enthousiaste stafleden. Ze zijn het hele jaar bezig met de organisatie van Kindervakantieweek: ze bedenken de spellen, maken de groepsindeling, bouwen het decor et cetera. De namen van de stafleden kun je hier vinden!

Uiteraard kunnen de stafleden niet alles alleen. Zodoende helpen er ook leiders, poolers, spelbegeleiders, materialentent- en keukenmedewerkers, EHBO’ers, opbouwers, afbrekers, crèche-leiders, rode draad- en nachtspelspelers, fotografen en gastgezinnen.

Hoe ziet de week er voor de organisatie uit?

Vrijdag voorafgaand aan Kindervakantieweek beginnen de stafleden met de opbouw van Kindervakantieweek. Alle materialen worden aangevoerd, het podium wordt opgebouwd et cetera. Dit duurt het hele weekend.

De rest van de week is gevuld met het klaarzetten en organiseren van alle activiteiten die tijdens de dagen plaatsvinden.

En als de stafleden hard doorwerken, zijn ze zaterdag na Kindervakantieweek, aan het einde van de middag, klaar en hebben ze een mooie editie van Kindervakantieweek achter de rug!

Krijgt de organisatie hiervoor betaald?

De afgelopen jaren is regelmatig de vraag gekomen of de staf een salaris of een vergoeding ontvangt voor het organiseren van Kindervakantieweek. Via deze weg willen wij jullie laten weten dat Kindervakantieweek gebaseerd is op enkel vrijwilligers. Dit geldt dus ook voor de staf.

Wat zijn poolers?

Elke dag wordt voorbereid door een commissie. Deze commissie bestaat uit één of twee stafleden en twee of drie leiders (= poolers). De poolers zullen tijdens Kindervakantieweek wel gewoon bij hun groep zijn, maar af en toe helpen zij de staf met het voorbereiden van de dag.

Wat is er achter de keukenwagen/feesttent? Ben ik daar ook welkom?

Achter de keukenwagen en feesttent bevindt zich het kampje van de staf én het secretariaat. In principe is dit kampje niet toegankelijk voor leiders.