Meest gestelde vragen

Hieronder hebben we de antwoorden verzameld die waarschijnlijk de meeste vragen wel zullen beantwoorden. Heb je, na het lezen van de onderstaande vragen en antwoorden, nog een vraag? Neem dan gerust contact met ons op via kvwhilvarenbeek@gmail.com.

Algemeen:

Wat is Kindervakantieweek? En wanneer en waar vindt Kindervakantieweek plaats?

Elk jaar organiseert Stichting Kindervakantieweek Hilvarenbeek in de laatste week van de zomervakantie een gezellige week voor de kinderen uit groep 3 tot en met groep 8. Dit jaar is dat van maandag 21 augustus 2023 tot en met vrijdag 25 augustus 2023. Kindervakantieweek Hilvarenbeek vindt plaats in de bossen bij de trimbaan aan het Groot Loo. Daar gaan we elke dag met z’n allen op de fiets naartoe.

Tijdens Kindervakantieweek gaan de kinderen onder meer hutten bouwen, feesten, knutselen en bosspellen spelen.

We maken er elke dag met z’n allen een feestje van op de trimbaan! Aan het begin van elke dag fietsen we in een lange stoet vanuit Hilvarenbeek naar de trimbaan aan het Groot Loo. We openen de dag daar samen, zingen het kamplied en dansen de ochtendgymnastiek. Daarna is er elke dag een bomvol programma met leuke spellen in het bos. Er wordt gerend, gespeurd, gepuzzeld en… vies worden mag bij Kindervakantieweek! Halverwege de dag lunchen we gezamenlijk op de trimbaan. Aan het einde van de dag fietsen we samen weer terug naar Hilvarenbeek. Als vervolgens alle kinderen zijn opgehaald, hebben we elke dag nog een korte bespreking over het verloop van die dag en over het verloop van de volgende dag.

De planning van de week ziet er als volgt uit (inclusief de dagbesprekingen):

Maandag 21 augustus: 09.45 uur tot 17.00 uur
Dinsdag 22 augustus: 09.45 uur tot 17.00 uur
Woensdag 23 augustus: 10.45 uur tot 20.00 uur
Op woensdag is de ouderavond. Je eet, samen met de kinderen, op de trimbaan en vanaf 18.30 uur zijn alle ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en andere geïnteresseerden van harte welkom!
Donderdag 24 augustus: 09.45 uur tot 17.00 uur
Vrijdag 25 augustus: 09.45 uur tot 19.00 uur
Op vrijdag eet je, samen met de kinderen, bij een gastgezin. Om 18.00 uur zijn alle geïnteresseerden van harte welkom bij de afsluiting op de Vrijthof!

Maar dat is niet alles… Voor de leiders zijn er namelijk nog enkele extraatjes tijdens de week! Op maandagavond vindt namelijk ook nog de leidingavond plaats. De leidingavond is een feestavond voor alle leiders van Kindervakantieweek, waarbij je vriend(in) ook welkom is. Verder kun je op dinsdagavond ook nog komen helpen met het nachtspel. Tijdens het nachtspel gaan de kinderen uit groep 8 een spooktocht lopen in het bos bij de trimbaan. Als je komt helpen met het nachtspel, word je ingedeeld als loopleiding (dan loop je met een groepje kinderen mee tijdens de spooktocht) of als schrikpost (dan zit je met een groepje leiders in het bos om de kinderen te laten schrikken). Tenslotte vinden we het gezellig om vrijdagavond, onder het genot van een heerlijk koud pilsje (of iets dergelijks), nog even met iedereen na te praten over Kindervakantieweek. Dit doen we altijd bij de tent van Beachbeek en de eerste paar consumpties zijn op onze kosten.

Als leider moet je op de eerste dag van Kindervakantieweek minimaal 16 jaar oud zijn.

Ja, leider zijn bij Kindervakantieweek is te gebruiken als maatschappelijke stage.

Tijdens de leiding-introductieavond op vrijdagavond 23 juni krijgen de leiders verdere informatie over Kindervakantieweek 2023. Verder worden deze avond o.a. de informatieposters uitgedeeld, die je later persoonlijk zal afgeven bij de kinderen uit jouw groep. Op die poster staan o.a. de groepsindeling en de dagprogramma’s.

Als je bent ingeschreven als leider, ontvang je later nog een uitnodiging voor deze avond met de exacte tijd en locatie.

Agenda: wanneer is wat?

Wat en wanneer is de leiding-introductieavond?

Tijdens de leiding-introductieavond leer je de andere leiders (beter) kennen, maar krijg je ook informatie over de week. Verder worden deze avond o.a. de informatieposters uitgedeeld, die je later persoonlijk zal afgeven bij de kinderen uit jouw groep. Op die poster staan o.a. de groepsindeling en de dagprogramma’s.

Dit jaar is de leiding-introductieavond op vrijdagavond 23 juni. Als je bent ingeschreven als leider, ontvang je later nog een uitnodiging voor deze avond met de exacte tijd en locatie.

Voorafgaand aan Kindervakantieweek krijgen alle kinderen een informatieposter met daarop de groepsindeling en de dagprogramma’s en krijgen alle ouders/verzorgers een brief met extra informatie over Kindervakantieweek 2023. Die poster en brief breng je, samen met je medeleider(s), rond bij alle kinderen uit je groep. Dit doe je in de laatste weken voor de zomervakantie.

Kinderen hechten er veel waarde aan om even persoonlijk kennis te maken. Voor sommige kinderen is Kindervakantieweek namelijk erg spannend. Bel even aan, stel je voor en neem met de kinderen en ouders de praktische informatie door.

Mocht je voor de zomervakantie écht niet kunnen, neem dan even telefonisch contact op met alle kinderen uit je groep en spreek af wanneer je langskomt. Zo zitten de kinderen en ouders niet onnodig in onzekerheid. Tevens is het prettig voor de staf aangezien wij elk jaar veel telefoontjes van ouders krijgen met de vraag in welke groep hun kind zit.

Mocht je vergeten zijn om je op te geven voor het opbouwweekend, dan niet getreurd! Je mag gewoon naar de trimbaan komen om te helpen. Alle hulp is welkom!

Mocht je vergeten zijn om je op te geven voor het opbouwweekend, dan niet getreurd! Je mag gewoon naar de trimbaan komen om te helpen. Alle hulp is welkom!

Tijdens de leiding-informatieavond zullen we de laatste informatie over Kindervakantieweek 2023 met je doornemen. Alle leiders moeten hierbij aanwezig zijn!

De leiding-informatieavond vindt elk jaar plaats op de zondagavond voor Kindervakantieweek. Dit jaar is dat zondag 20 augustus. Als je bent ingeschreven als leider, ontvang je later nog een uitnodiging voor deze avond met de exacte tijd en locatie.

De leidingavond is een feestavond voor alle leiders van Kindervakantieweek, waarbij je vriend(in) ook welkom is. De leidingavond vindt plaats op de maandagavond tijdens Kindervakantieweek. Dit jaar is dat maandag 21 augustus.

Bij je inschrijving als leider kun je aangeven of naar de leidingavond komt. Als je bij de inschrijving hebt aangegeven dat je aanwezig zult zijn, ontvang je later nog een uitnodiging voor deze avond met verdere informatie.

Tijdens het nachtspel op dinsdagavond 22 augustus gaan de kinderen uit groep 8 een spooktocht lopen in het bos bij de trimbaan. Als je komt helpen met het nachtspel, word je ingedeeld als loopleiding (dan loop je met een groepje kinderen mee tijdens de spooktocht) of als schrikpost (dan zit je met een groepje leiders in het bos om de kinderen te laten schrikken).

Bij je inschrijving als leider kun je aangeven of je mee wilt helpen met het nachtspel. Als je bent ingeschreven als leider en aangegeven hebt dat je wilt helpen met het nachtspel, ontvang je later nog verdere informatie over het nachtspel.

En psst, kun je een geheimpje bewaren? De spooktocht is voor de kinderen een verrassing. We zouden het dus supertof vinden als je de kinderen niets over de spooktocht vertelt.

Tijdens de ouderavond zijn alle ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes en andere geïnteresseerden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij Kindervakantieweek. Met je groepje zul je ook een kleine act doen, waar je tijdens Kindervakantieweek verdere informatie over krijgt.

Dit jaar is de ouderavond op woensdag 23 augustus van 18.30 uur tot en met 20.00 uur.

Na de afsluiting denk je natuurlijk: is het nu echt voorbij?

Nee dus! Na afloop vinden wij het gezellig om, onder het genot van een heerlijk koud pilsje (of iets dergelijks), nog even met iedereen na te praten over Kindervakantieweek. Dit doen we altijd rond 20.30 uur bij de tent van Beachbeek en de eerste paar consumpties zijn op onze kosten.

Inderdaad: HELP! (of liever gezegd: HULP!)

Om alles weer netjes achter te laten op de trimbaan vinden we het heel fijn als je kunt komen opruimen. We hebben al wel een aantal ouders bereid gevonden om mee op te ruimen, maar jij bent ook altijd welkom!

Mocht je niet kunnen, dan is het ook altijd mogelijk om rond 13.00 uur worstenbroodjes te komen brengen!

Verdere informatie voor leiders:

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes omtrent Kindervakantieweek?

Je hebt onze website al gevonden! Mooi, want daarop vind je de laatste nieuwtjes en alle belangrijke informatie omtrent Kindervakantieweek. De laatste nieuwtjes worden verder ook gecommuniceerd via onze Facebookpagina en Instagrampagina.

Houd onze website dus in de gaten, like onze Facebookpagina en/of volg onze Instagrampagina.

Als je tijdens Kindervakantieweek ergens tegenaan loopt of wanneer er problemen zijn, kun je altijd iemand van de staf aanspreken. Dit kan voor zowel grote als kleine problemen. Graag zelfs! We zullen dan samen naar een passende oplossing zoeken.

Heb je, voorafgaand aan Kindervakantieweek, vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via kvwhilvarenbeek@gmail.com.

  • een emmer;
  • een goede fiets;
  • een opscheplepel;
  • twee mokken;
  • een schaar;
  • een theedoek;
  • en lekkere boterhammetjes voor tussen de middag!

Elke dag vertrekken we vanuit de parkeerplaats van Hilvaria naar de trimbaan aan het Groot Loo. Op de informatieposter staat hoe laat we elke dag vertrekken. Zorg dat je elke dag zeker een kwartier van te voren aanwezig bent.

Op maandag vinden wij het prettig als je een half uurtje van te voren aanwezig bent. Je kunt dan weer even kennis maken met je groep, je herkenningsteken uitdelen en vragen van ouders beantwoorden.

Als je van de staf niets te horen krijgt, dan wordt er gewoon van je verwacht dat je aanwezig bent op de afgesproken tijd. Kindervakantieweek kan best wel tegen een beetje regen. Als het weer te slecht is, hoor je van de staf wat we dan gaan doen.

Zorg in ieder geval dat je op tijd bent. Als jouw groep compleet is, moet je zo snel mogelijk bij het aanwezigheidsbord het bordje met jouw groepsnummer erop gaan omdraaien. Dit aanwezigheidsbord staat midden op de parkeerplaats van Hilvaria en zorgt ervoor dat de staf het overzicht heeft welke groepen compleet zijn.

Verder volg je instructies op van de staf. Houd je groep bij elkaar en laat de kinderen meteen twee aan twee vertrekken.

Op maandagochtend krijg je bij aankomst op de trimbaan een dranghek toegewezen. Je zet elke dag alle fietsen van jouw groep tegen dat hek. Zorg ervoor dat dit voorzichtig gebeurt, maar ga ook niet staan toekijken hoe alle kinderen zelf één voor één de fietsen tegen het hek plaatsen.

Ga als volgt te werk: de leider die voorop fietst zet als eerste zijn fiets tegen het dranghek. Vervolgens neemt deze leider de fietsen van de kinderen aan en zet die ook tegen het dranghek. Deze leider zet de fietsen ook meteen op slot. De andere leider (die dus achteraan fietst) neemt de kinderen alvast van de stalling vandaan. Op deze manier kan alles vlotjes verlopen.

Bij het dranghek waar je de fietsen parkeert, staat een sleutelbakje waarin je de sleuteltjes kunt bewaren. Aangekomen op het terrein lever je deze bak in bij de EHBO. Na afloop van de dag kun je het bakje weer ophalen.

Leg alle tassen, jassen en dergelijke bij jullie hut in het bos (deze krijg je op maandagochtend toegewezen). Daarna verzamel je met je groep bij het podium. Hoe sneller dit gebeurt, hoe eerder de dag kan beginnen.

’s Middags bij terugkomst blijf je inderdaad bij je groep totdat elk kind naar huis is. De dag is dan echter nog niet afgelopen. Elke dag hebben we een bespreking over het verloop van die dag en over het verloop van de volgende dag. Deze bespreking vindt direct na afloop van de dag plaats in de kantine van Hilvaria. Alle leiders moeten hierbij aanwezig zijn!

Voor de leiders is er elke dag, gedurende enkele momenten, tijd voor een heerlijk kopje koffie en/of thee. Deze momenten worden omgeroepen. We beperken deze momenten omdat wij het belangrijk vinden dat je als leider bij de kinderen blijft. Buiten deze momenten is de keuken ook gesloten. Verder willen wij je erop wijzen dat er altijd minimaal één leider bij de groep moet blijven. Tevens zijn er elke dag ook drinkmomenten met je eigen groep.

Verder wordt er dagelijks voor iets lekkers bij het eten gezorgd, maar dien je zelf een lunch mee te nemen. Woensdag 23 augustus en vrijdag 25 augustus eet je, samen met de kinderen uit je groepje, bij Kindervakantieweek een avondmaaltijd. Dit hoef je niet zelf mee te nemen.

Wat betreft het roken willen wij je vragen om hiervoor de koffie- en theemomenten te benutten. Roken mag ook absoluut nergens anders dan bij de keuken. Dit in verband met bosbrandgevaar.

In verband met bosbrandgevaar is het enkel toegestaan om te roken bij de keuken (en enkel tijdens de koffie- en theemomenten).

Zorg er ook voor dat er altijd minimaal één leider bij de groep blijft.

Het is de bedoeling dat alle materialen heel blijven. Dus ook de spelmaterialen en het bosinterieur. Zorg er ook voor dat de kinderen alles heel houden.

Mocht je ziek zijn tijdens Kindervakantieweek of om een andere reden een dag niet kunt komen, is dat natuurlijk ontzettend balen! Meld je altijd af als je ziek bent of onverhoopt niet kunt komen. Dit kan door een e-mail te sturen naar kvwhilvarenbeek@gmail.com of door te bellen naar het telefoonnummer dat op de informatieposter vermeld staat.

Tijdens Kindervakantieweek is er een fotograaf aanwezig die mooie plaatjes zal schieten. Elke dag plaatsen we een aantal foto’s op onze website, Facebookpagina en Instagrampagina.

Na afloop van Kindervakantieweek plaatsen we alle foto’s die tijdens de week zijn gemaakt op onze website. Die fotopagina zal worden beveiligd met een wachtwoord dat enkel de ouders/verzorgers van de deelnemende kinderen, de leiders en de overige vrijwilligers van Kindervakantieweek 2022 ontvangen.

Je hebt van maandag 21 augustus 16.00 uur tot en met zaterdag 26 augustus 12.00 uur de mogelijkheid om gevonden voorwerpen op te halen op de trimbaan aan het Groot Loo.

Jazeker! Volgend jaar is Kindervakantieweek wederom in de laatste week van de zomervakantie van de kinderen. Hopelijk geef je je weer op, want zonder jou is Kindervakantieweek als Bassie zonder Adriaan, als Willem-Alexander zonder Maxima, als een visje zonder water, als Lotte zonder Venne… 

Leiding geven aan kinderen:

Help! Hoe moet ik alle namen van de kinderen uit mijn groep onthouden?

De kinderen vinden het leuk als je een herkenningsteken voor ze maakt. Dit kan van alles zijn: van een bandana tot een T-shirt. Verder is het slim om op de herkenningstekens de namen van de kinderen te schrijven. Zo hoef je op maandagochtend nog niet meteen alle namen uit je hoofd te kennen.

Bespreek met de staf wat er aan de hand is en wat er met het kind moet gebeuren. Stuur nooit zelfstandig een kind naar huis! Kindervakantieweek is te allen tijde verantwoordelijk voor de kinderen.

Ga naar het podium en laat het kind omroepen.

Eén leider fietst voorop en de andere leider fietst achteraan. Als je met drieën een groep begeleidt, fietst er ook nog een leider in het midden. Zorg ervoor dat alle kinderen twee aan twee fietsen en goed aan de kant blijven. Als leider moet je er goed op letten of er ander vervoer aankomt. Er kan ineens een voertuig voorbij komen/moeten en we weten uit ervaring dat niet iedere bestuurder het nodig vindt om dan iets rustiger te rijden.

Ook wordt er van je verwacht dat je met de hele groep aankomt op de bestemming. Dat betekent ook dat op de terugweg ieder kind meefietst tot aan de parkeerplaatsen van Hilvaria (met uitzondering van de kinderen die aan het Groot Loo wonen en toestemming van de staf hebben!).

Je kunt even informeren hoe laat de bus naar de trimbaan vertrekt, maar dan kom je er waarschijnlijk al snel achter dat je vrij lang zult moeten wachten tot er een bus voorbijkomt. Neem dus even contact op met de staf. Dan kunnen we samen zoeken naar een oplossing.

Leg de fiets van het kind in de sloot aan de rechterkant van de weg. Je hoeft de fiets niet op slot te zetten. Achteraan de stoet rijdt een bezemwagen. Deze bezemwagen zal de fiets meenemen en ervoor zorgen dat de fiets aan het einde van de dag bij de parkeerplaatsen van Hilvaria staat. Terwijl je de fiets in de sloot legt, fietst de rest van de groep (samen met je medeleider(s)) gewoon door. Vergeet tot slot het kind niet mee te nemen.

Verzamelen betekent dat je met je groep onder de verzamellijn gaat verzamelen. En verzamelen betekent ook dat je dit zo snel mogelijk doet!

Op elke plek waar een spel wordt georganiseerd of waar kinderen aanwezig zijn, is iemand van de EHBO aanwezig. Tijdens de week zal ook regelmatig benoemd worden waar de algemene EHBO-tent is.

Je moet te allen tijde bij de kinderen blijven. De staf heeft een noodplan klaarliggen voor het geval we in een korte tijd alle kinderen moeten evacueren. Enkele mensen van de staf krijgen op dat moment een kaartje met daarop een taak. Deze taak moeten zij direct en zo snel mogelijk correct uitvoeren.

Leiders moeten bij de kinderen blijven en zorgen dat de groep compleet en rustig blijft.

Organisatie:

Wie organiseren Kindervakantieweek Hilvarenbeek?

Kindervakantieweek Hilvarenbeek wordt georganiseerd door 11 enthousiaste stafleden. Ze zijn het hele jaar bezig met de organisatie van Kindervakantieweek: ze bedenken de spellen, maken de groepsindeling, bouwen het decor et cetera. De namen van de stafleden kun je hier vinden!

Uiteraard kunnen de stafleden niet alles alleen. Zodoende helpen er ook leiders, poolers, spelbegeleiders, materialentent- en keukenmedewerkers, EHBO’ers, opbouwers, afbrekers, crèche-leiders, rode draad- en nachtspelspelers, fotografen en gastgezinnen.

Vrijdag voorafgaand aan Kindervakantieweek beginnen de stafleden met de opbouw van Kindervakantieweek. Alle materialen worden aangevoerd, het podium wordt opgebouwd et cetera. Dit duurt het hele weekend.

De rest van de week is gevuld met het klaarzetten en organiseren van alle activiteiten die tijdens de dagen plaatsvinden.

En als de stafleden hard doorwerken, zijn ze zaterdag na Kindervakantieweek, aan het einde van de middag, klaar en hebben ze een mooie editie van Kindervakantieweek achter de rug!

De afgelopen jaren is regelmatig de vraag gekomen of de staf een salaris of een vergoeding ontvangt voor het organiseren van Kindervakantieweek. Via deze weg willen wij jullie laten weten dat Kindervakantieweek gebaseerd is op enkel vrijwilligers. Dit geldt dus ook voor de staf.

Elke dag wordt voorbereid door een commissie. Deze commissie bestaat uit één of twee stafleden en twee of drie leiders (= poolers). De poolers zullen tijdens Kindervakantieweek wel gewoon bij hun groep zijn, maar af en toe helpen zij de staf met het voorbereiden van de dag.

Achter de keukenwagen en feesttent bevindt zich het kampje van de staf én het secretariaat. In principe is dit kampje niet toegankelijk voor leiders.